MAXSAR (CARTHAMNUS TINCTORIUS L.) O’SIMLIGI VA UNING XALQ XO’JALIGIDAGI AHAMIYATI (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2024)
Maxsar o’simligi oziq-ovqat sanoati va yengil sanoat uchun qimmatbaho xom ashyo manbai hisoblanadi, undan olinadigan moy kungaboqar moyidan mutlaqo farq qilmaydi. Bargi va novdasidan esa kartamin pigmenti borligi uchun sariq va qizil bo’yog’ olish va chorva hayvonlari uchun oziqbob mahsulot olish mumkin. Kasmetalogiyada urug’i, yog’I va quruq mahsulotlari qo’llaniladi. Gul qismidan shikastlangan sochlar, quyoshdan himoya qilish, davolash va oldini olishda va terini lipid qatlamini tiklash uchun qarishga kurashda va antioksidant xususiyati ekanligi, gullariga ishlov berilganda tarkibida glikozidlarni mavjudligi glikozidlar qandli diabet uchun qo’llaniladi