Jismoniy qobiliyatlarning rivojlanishi va jismoniy sifatlarning ko’chishi. (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2023)
Rivojlanishning notekisligi bir bosqichdagi jismoniy qobiliyat ko‘rsatkichlarining o‘sish darajasi boshqalardagiga qaraganda ancha jiddiy bo‘lishi mumkinligini bildiradi. Bu uncha katta bo‘lmagan vaqt kesmalari (masalan, bir necha hafta, oylik darslar) uchun ham, umuman rivojlantirish jara-yoni uchun ham (aytaylik, bir necha yillik mashg‘ulotlar uchun) to‘g‘ri bo‘la oladi. Odatda, jismoniy qobiliyatlarning eng ko‘p o‘sishi jismoniy mashqlar bilan shug‘ullanishning boshlang‘ich davrida kuzatiladi. Biron – bir qobiliyatning rivojlanish darajasi ko‘tarila borar ekan, uning o‘sish sur’ati pasayadi. Jismoniy qobiliyatlar rivoji ularning o‘sish sur’ati pasayishi bilan bog‘liq ekan, zarur siljishlarga erishish uchun rivojlanishning har bir keyingi bosqichida tobora ko‘p vaqt kerak bo‘laveradi.