OROL DENGIZINING QURISHI VA UNING YER SHARIDA TAʼSIRI. (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2023)
Orol dengizi qurishi oqibatida kelib chiqan ekalogiyaning yomonligi tufayli inson hayot omiliga ta’siri va shu yomon ekalogiyani qayta tiklash .Orol dengizini suv sathi pasayishi bilan yangi qoshilgan qirg’oq sathi 4 mln gektardan ortiq quruqlikni xosil qildi va u orolqum cho’llini xosil qildi. Buning oqibatida 20 asrning oxirida 3mln dan ko’p axoli yashaydigan xududda” orol fojiasi” deb atalgan global ekologik faolakat xosil qildi. U kelib chiqan global ekologik muamolarni inson yani ekologiya va bialogiya ximoyachilari sifatida ko’rib chiqamiz.