AKUSTIKA ASOSLARI. TIBBIYOTDA TOVUSHDAN FOYDALANISH (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada akustika asoslari va tovush to‘lqinlarining fizik xususiyatlari hamda ularning tibbiyot sohasidagi qo‘llanilish imkoniyatlari kompleks tarzda tahlil qilinadi. Akustika — muhitda tarqaluvchi mexanik tebranishlar haqidagi fan bo‘lib, tovushning chastotasi, amplitudasi, intensivligi va tezligi kabi asosiy parametrlar inson organizmiga turlicha ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada tovushning biologik tizimlarga ta’sir mexanizmlari, ayniqsa ultratovushning diagnostik va terapevtik xususiyatlari batafsil yoritilgan. Zamonaviy tibbiyotda ultratovush tekshiruvlari (UZI), dopplerografiya, fonokardiografiya va akustik terapiya usullarining amaliy ahamiyati tahlil qilinadi. Shuningdek, tovush to‘lqinlarining to‘qimalar bilan o‘zaro ta’siri, aks sado (echo) fenomeni, to‘lqinlarning yutilishi va sinishi jarayonlari ilmiy asosda izohlanadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, akustik texnologiyalar invaziv bo‘lmagan, xavfsiz va samarali diagnostika usullarini rivojlantirishda muhim o‘rin tutadi hamda kelajakda individual tibbiyot rivojiga katta hissa qo‘shadi.