LOTIN VA YUNON TERMINLARINING O‘ZARO BOG‘LIQLIGI VA ZAMONAVIY TIBBIY TERMINOLOGIYADAGI O‘RNI (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy tibbiyotning insoniy asosi hisoblangan lotin va yunontillarining o‘zaro integratsiyasi va ularning terminologik tizim sifatida shakllanish qonuniyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda tibbiyot tili shunchaki so‘zlar yig‘indisi emas, balki asrlar davomidashakllangan, qat’iy strukturaga ega bo‘lgan mantiqiy tizim ekanligi ko‘rsatib berilgan.Maqolaningasosiy qismida duplet (juftlik) terminlar masalasiga alohida e’tibor qaratilgan: nima uchunanatomiya sohasida lotincha nomenklatura ustunlik qilishi, klinik fanlarda esa yunoncha o‘zaklar(terminoelementlar) yetakchilik qilishi qiyosiy misollar yordamida asoslangan. Shuningdek,maqolada yunon-lotin terminologiyasining zamonaviy tibbiyotdagi universal kommunikativfunksiyasi ochib berilgan. Bu tillarning "o‘lik til" maqomida bo‘lishi, aslida, terminlarning ma’noviybarqarorligini ta’minlashi va turli milliy tillardagi shifokorlar o‘rtasida yagona ilmiy tushunchahosil qilishi isbotlangan.Xulosa qismida yangi paydo bo‘layotgan tibbiy texnologiyalar (genmuhandisligi, nanotibbiyot, raqamli diagnostika) uchun atamalar hali ham ushbu klassik tillarnegizida yaratilayotgani, bu esa lotin va yunon tillarining kelajakda ham o‘z ahamiyatiniyo‘qotmasligini anglatishi ta’kidlanadi.