PATOGEN MIKROORGANIZMLARNING PATOGENLIGI, VIRULENTLIGI VA ULARNING INFEKSION JARAYON RIVOJLANISHIDAGI AHAMIYATI (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Patogenlik va virulentlik mikroorganizmlarning infeksion jarayonni boshlashi, rivojlantirishi va klinik og‘irligini belgilovchi asosiy biologik xususiyatlardir. Patogenlik mikroorganizmning kasallik chaqirish qobiliyatini anglatsa, virulentlik shu qobiliyatning darajasi va og‘irlik ko‘rsatkichidir. Zamonaviy ma’lumotlarga ko‘ra, virulentlik adgeziya, invaziya, toksin ishlab chiqarish, immun tizimdan qochish, biofilm hosil qilish va genetik adaptatsiya kabi omillar bilan belgilanadi. Virulentlik genlari patogenning xo‘jayin organizmga yopishishi, to‘qimalarga kirishi, immun javobni chetlab o‘tishi va oziqa resurslarini egallashida markaziy rol o‘ynaydi. So‘nggi ilmiy ishlarda patogenlik statik xususiyat emasligi, balki mezbon-organizm, mikrobiota, immun muhit va antimikrob bosim bilan dinamik o‘zaro ta’sirda shakllanishi ko‘rsatilgan. Antimikrob rezistentlik va virulentlikning o‘zaro bog‘liqligi ayrim infeksiyalarda klinik natijalarni og‘irlashtiradi. Ushbu maqolada patogenlik va virulentlik tushunchalarining mohiyati, ularni belgilovchi omillar hamda infeksion jarayon bosqichlaridagi ahamiyati zamonaviy ilmiy manbalar asosida tahlil qilindi. (pmc.ncbi.nlm.nih.gov)