ISSIQLIK JARAYONLARINING QAYTMASLIGI. TERMODINAMIKANING II QONUNI (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Termodinamikaning II qonuni jismoniy tizimlarning qaytmaslik xususiyatini belgilaydi va bu jarayonlarning samaradorligini aniqlashda muhim rol o‘ynaydi. Ushbu maqolada termodinamikaning II qonuni, uning negizidagi qaytmaslik prinsipi va bu prinsiplarning turli sistema va jarayonlarga qanday ta’sir ko‘rsatishi haqida batafsil ta’rif beriladi. Termodinamik jarayonlar to‘g‘risidagi tushunchalar va ularning turli jarayonlardagi ishlash mexanizmlari o‘rganiladi. Maqolada II qonunning ishlashining turli ilmiy tadqiqotlardagi aniq misollar bilan tasvirlanishi va bu jarayonlardan kelib chiqadigan amaliy natijalar ham ko‘rsatiladi. Shuningdek, qayta tiklanishsiz jarayonlar, entropiya konsepsiyasi va ularning energiyani samarali foydalanishdagi o‘rni ko‘rib chiqiladi. Maqola termodinamikaning II qonuni va uning hayotimizdagi ahamiyatini tushunishda muhim qadam bo‘lib xizmat qiladi.