ADSORBSIYA IZOTERMALARI ASOSIDA QATTIQ JISMLAR SIRT MAYDONINI ANIQLASHNING NAZARIY VA AMALIY JIHATLARI (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Ushbu maqolada qattiq jismlarning sirt maydonini adsorbsiya izotermalari asosida aniqlashning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda gomogen sirtlar uchun adsorbsiya izotermalarining shakli, polimolekulyar adsorbsiya nazariyasi hamda Brunauer–Emmett–Teller (BET) tenglamasining model tizimlarga qo‘llanish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Langmuir, Freundlich va BET izotermalarining qo‘llanish shartlari, ularning sirt notekisligi va molekulalararo o‘zaro ta’sirlarni hisobga olish darajasi solishtirma tahlil qilingan