BOLALARDA O'TKIR LEYKOZDA OG’IZ BO’SHLIG’I SHILLIQ QAVATINING HOLATI, DIAGNOSTIKASI, PROFILAKTIKASI (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Maqolada bolalarda o'tkir leykoz kasalligi paytida og’iz bo’shlig’i shilliq qavati o’zgarishlari, ularni aniqlash va diagnostika usullari hamda kasallikning oldini olish choralari ko'rib chiqiladi. O'tkir leykozda og’iz shilliq qavati ko’pincha yallig’lanish, qon tomirlarning shikastlanishi va neyropeniyaga bog‘liq og‘riq, shish, qonash kabi belgilarga ega bo‘ladi. Diagnostikasi hematologik tekshiruvlar, shilliq qavat biopsiyasi va mikroskopik tahlillar orqali amalga oshiriladi. Profilaktika esa infeksiya xavfini kamaytirish, og’iz gigiyenasini yaxshilash va immun tizimini qo‘llab-quvvatlashga yo‘naltirilgan.