TARKIBIDA DISPERS GIL BO‘LGAN POLIPROPILEN TOLALARI ASOSIDA OLOVGA CHIDAMLI MATOLAR ISHLAB CHIQISH (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2025)
Funktsionallashtirilgan nanokillarni yaxshilash uchun qo'shimchalar sifatida foydalanishga bo'lgan qiziqish mavjud polipropilen termoplastiklarda valentlik xususiyatlari va yong'in ko'rsatkichlari ko'p adabiyotlar mavjud bo'lsa, tola shaklida bu polimerga kam e'tibor berilgan. Bunda qog'oz biz uchun zarur bo'lgan shart-sharoitlar va filamentlar va lentalarning xususiyatlari haqida xabar beramiz eritish yo'li bilan tayyorlangan polipropilen-gildagi funktsional loyning dispersiyalarini o'z ichiga oladi ikki vintli ekstruderda polipropilenni birlashtirish. Kichik bir qismi (1-3%) loyning tarqalishini yaxshilash uchun modifikatsiyalangan payvandlangan polipropilen ham kiritilgan. Issiq presslangan plyonkalarning nurlanish difraksiyasi, elektron mikroskopik transmissiya bilan birlashtirilgan tadqiqot loyning tarqalish darajasini baholash uchun ishlatilgan. Loy dispersiyasida nano-daraja TEM tomonidan kuzatilgan, ammo rentgen tekshiruvidan interkalatsiya aniqlanmagan. Birlashtirilgan namunalar bitta vintli ekstruder yordamida filamentlarga eritilgan va shamoldan oldin chizilgan. Loy o'z ichiga olgan polipropilenning fizik xususiyatlari filamentlar dispers loyning mavjudligi filament modulini oshirganligini ko'rsatdi va edi ma'lum darajada nanodispersiyaga erishganligini qo'llab-quvvatlaydi. Tanlangan filament namunalari bor edi ularni mato namunalariga to'qish imkonini beradigan etarli darajada maqbul to'qimachilik xususiyatlari.