LESHMANIYALARNING ODAMLARGA TASIRI (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2025)
Leyshmaniyalar (Leishmania)—kinetoplastidlar turkumiga mansub xivchinlilar urugʻi. Uzunligi 2—4 mkm. Ayrim sut emizuvchilar (odam, itlar), sudralib yuruvchilar hujayralarining ichki paraziti. Teri va ichki organlar hujayralarinijarohatlab "yomon yara" (teri leyshmaniozi) va "kalaazar" (visseral leyshmanioz) debataladigan kasalliklarni paydo qiladi. Qon soʻruvchi iskaptoparlar orqali tarqaladi. Odam xujayrasida parazitlik kiladigan davrida (leyshmanial davri) xivchini boʻlmaydi, iskaptopar organizmida xivchini qaytadan tiklanadi (leptomonad davri).