(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2023)
Har bir xalqning o‘ziga xos ommabop va sevimli musiqa cholg‘ulari bo‘ladi va bu cholg‘ular mazkur xalqning mentalitetiga xos ohanglarni ifodalay olganligi uchun boshqa cholg‘ularga qaraganda ko‘proq o‘rganiladi. Oʻzbek musiqasi tarixining ildizlari juda qadim zamonlarga borib taqaladi. Qadimgi manbaalarda keltirilishicha, musiqiy merosimiz dastlabki koʻrinishlarining paydo boʻlishi, eramizgacha boʻlgan asrlarga toʻgʻri keladi. Tarixiy manbalarni xabar berishicha, bu davrlarda turkiy tilda soʻzlashuvchi aksariyat xalqlar, yashovchi hududlar imperiyasiga qarshi boʻlgan. U davrlarda turkiy xalqlar musiqasi asosini tashkil qiladigan “Chopaslon”, “Shindik” kabi oʻnga yaqin kuylar boʻlgan. Ushbu kuylar asosida yilning har kunida ijro etiluvchi 360 ta xilma-xil kuylar ijro etilgan. Qiziqarli tomoni shundaki, oʻsha davrlarda zarbli, qoʻngʻiroqli va urib chalinadigan sozlardan keng foydalanilgan.