(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy tibbiyotning insoniy asosi hisoblangan lotin va yunon tillarining o‘zaro integratsiyasi va ularning terminologik tizim sifatida shakllanish qonuniyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda tibbiyot tili shunchaki so‘zlar yig‘indisi emas, balki asrlar davomida shakllangan, qat’iy strukturaga ega bo‘lgan mantiqiy tizim ekanligi ko‘rsatib berilgan.Maqolaning asosiy qismida duplet (juftlik) terminlar masalasiga alohida e’tibor qaratilgan: nima uchun anatomiya sohasida lotincha nomenklatura ustunlik qilishi, klinik fanlarda esa yunoncha o‘zaklar (terminoelementlar) yetakchilik qilishi qiyosiy misollar yordamida asoslangan. Shuningdek, maqolada yunon-lotin terminologiyasining zamonaviy tibbiyotdagi universal kommunikativ funksiyasi ochib berilgan. Bu tillarning "o‘lik til" maqomida bo‘lishi, aslida, terminlarning ma’noviy barqarorligini ta’minlashi va turli milliy tillardagi shifokorlar o‘rtasida yagona ilmiy tushuncha hosil qilishi isbotlangan.Xulosa qismida yangi paydo bo‘layotgan tibbiy texnologiyalar (gen muhandisligi, nanotibbiyot, raqamli diagnostika) uchun atamalar hali ham ushbu klassik tillar negizida yaratilayotgani, bu esa lotin va yunon tillarining kelajakda ham o‘z ahamiyatini yo‘qotmasligini anglatishi ta’kidlanadi.