(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Mazkur maqolada termodinamika asoslari va tirik sistemalar termodinamikasining biologik jarayonlardagi o‘rni ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tirik organizmlar ochiq, muvozanatsiz va doimiy energiya almashinuvida bo‘ladigan murakkab tizimlar sifatida qaralib, ularda kechadigan energetik va entropik jarayonlar o‘rganiladi. Maqolada birinchi va ikkinchi tur termodinamika qonunlarining biologik tizimlarga tatbiqi, energiya transformatsiyasi, metabolizm jarayonlari hamda gomeostazni saqlash mexanizmlari yoritiladi. Shuningdek, biologik tizimlarda entropiya tushunchasi, o‘z-o‘zini tartibga solish va energiya samaradorligi masalalari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari tirik organizmlarda kechadigan barcha fiziologik jarayonlar termodinamik qonuniyatlarga asoslanganligini ko‘rsatadi va biofizika hamda tibbiyot fanlarining integratsiyasini chuqurroq tushunishga xizmat qiladi.