(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Ushbu maqolda Ko`k choyning inson hayotidagi ahamyati salomatlik uchun foydalari va undan qay maqsadda ichish va undan foydalanishni bilishingiz mumkin. Ko‘k choyning vatani — Xitoy hisoblanadi. Keyinchalik u Yaponiya, Hindiston, Shri Lanka va boshqa davlatlarga tarqalgan. Hozirgi kunda Osiyo davlatlari ko‘k choy yetishtirishda yetakchi hisoblanadi. Ko‘k choy Camellia sinensis o‘simligi barglaridan tayyorlanadigan foydali ichimlik hisoblanadi. Uning vatani Xitoy bo‘lib, keyinchalik dunyoning ko‘plab hududlariga tarqalgan. Ko‘k choy asosan iliq va nam iqlim sharoitida yaxshi o‘sadi va parvarish qilinadi. Ushbu choy turi boshqa choylardan farqli ravishda fermentatsiya qilinmaydi, shu sababli u o‘zining tabiiy yashil rangini saqlab qoladi. Ko‘k choy tarkibida inson salomatligi uchun muhim bo‘lgan Katexinlar kabi antioksidant moddalar mavjud. U yurak-qon tomir tizimini mustahkamlashga yordam beradi va xolesterin miqdorini kamaytirishi mumkin. Shuningdek, u miya faoliyatini yaxshilab, insonning hushyorligini oshiradi. Ko‘k choy metabolizmni tezlashtirib, vazn kamaytirishda ham foydali hisoblanadi. Biroq uni me’yoridan ortiq iste’mol qilish zararli bo‘lishi mumkin, masalan uyqusizlik yoki oshqozon bezovtaligiga olib keladi. Shu sababli kuniga 2–3 piyola ko‘k choy ichish tavsiya etiladi