(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Ushbu maqolada jahon savdosini erkinlashtirish jarayonining milliy iqtisodiyotlarga ko’p qirrali ta’siri nazariy jihatdan tahlil etiladi. Tadqiqotda klassik va neoklassik savdo nazariyalaridan tortib zamonaviy yangi savdo nazariyalarigacha bo’lgan konseptual yondashuvlar qiyosiy tarzda ko’rib chiqiladi. Xususan, Rikardo qiyosiy ustunlik modeli, Xekshер–Olin omillar ta’minoti nazariyasi, Pol Krugmanning monopolistik raqobat asosidagi yangi savdo nazariyasi hamda Melits modeli doirasidagi firma darajasidagi samaradorlik masalalari muhokama qilinadi.