(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2025)
Ushbu maqolada Orolbo‘yi hududida miloddan avvalgi I ming yillikda yashagan sak va massaget qabilalarining migratsiya jarayonlari, ko‘chish yo‘llari va joylashuv xususiyatlari o‘rganiladi. Arxeologik topilmalar, yozma manbalar va etnografik ma’lumotlar asosida ularning geografik tarqalishi, iqlim va tabiiy sharoit bilan bog‘liq ko‘chish sabablari tahlil qilinadi. Tadqiqotda sak-massagetlarning harbiy-demokratik boshqaruv tizimi va ijtimoiy-iqtisodiy faoliyatidagi migratsiyaning o‘rni ham yoritilgan.