(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2025)
Mazkur maqolada mushak qisqarishining morfologik asoslari chuqur tahlil qilingan. Mushak tolalari tarkibidagi sarkomerlarning strukturaviy tashkiloti, aktin va miozin filamentlari o‘zaro ta’sir mexanizmi, qisqarish jarayonining molekulyar asoslari batafsil bayon etilgan. Shuningdek, mushak qisqarishida ishtirok etuvchi yordamchi morfologik tuzilmalar — sarkoplazmatik retikulum, T-tubulalar, mitoxondriyalar va interkalar disklarning roli ilmiy asosda yoritilgan. Mushak qisqarishining morfologik mexanizmlarini o‘rganish, fiziologik va patologik holatlarni tushunishda muhim ahamiyat kasb etishi ta’kidlangan.