(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2024)
Yashil iqtisodiyotga o‘tish – bu iqtisodiy faoliyatni ekologik barqarorlikni ta’minlash, tabiiy resurslardan samarali foydalanish va atrof-muhitni asrashga qaratishdir. Yashil iqtisodiyot, an’anaviy iqtisodiyotdan farqli o‘laroq, tabiiy resurslarning tugab ketishidan saqlanish, chiqindilarni kamaytirish, energetika samaradorligini oshirish va ekologik toza texnologiyalarni joriy etishga e’tibor qaratadi. Ushbu iqtisodiy model atrof-muhitni muhofaza qilish bilan birga, iqtisodiy o‘sish va ijtimoiy barqarorlikni ta’minlashga qaratilgan. Yashil iqtisodiyotga o‘tish jarayonida davlatlar yangi energiya manbalarini, qayta tiklanadigan energiya resurslarini, barqaror transport tizimlarini va "yashil" ish o‘rinlarini yaratish maqsadida turli dasturlarni amalga oshiradilar. Bu o‘zgarishlar, shuningdek, global iqlim o‘zgarishlarini kamaytirish va ekologik inqirozning oldini olishga yordam beradi.