(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2024)
Kichik biznes korxonalarida asosiy vositalarni samarali boshqarish va ularni to‘g‘ri baholash korxona faoliyatining moliyaviy holati va rivoji uchun muhimdir. Asosiy vositalar – bu binolar, uskunalar, mashinalar, yer uchastkalari, vositalar va boshqa aktivlar bo‘lib, ular korxonaning ishlab chiqarish jarayonida foydalaniladi. Ularning aniq hisobini yuritish korxonaning moliyaviy hisobotini to‘g‘ri olib borish, asosiy vositalarni samarali boshqarish va soliqqa tortishda zarurdir. Ushbu maqolada kichik biznes korxonalarida asosiy vositalar buxgalteriya hisobini takomillashtirish masalalari tahlil qilingan. Asosiy vositalarni hisobga olish va amortizatsiyalash jarayoni korxonaning moliyaviy holatiga ta’sir ko‘rsatuvchi muhim omildir. Tadqiqotda buxgalteriya dasturlarining samaradorligi, amortizatsiyani hisoblash usullari va zamonaviy texnologiyalardan foydalanish kichik biznesdagi asosiy vositalar hisobini yaxshilashga qanday yordam berishi o‘rganildi. Natijalar asosiy vositalarni to‘g‘ri baholash, amortizatsiyani samarali hisoblash va zamonaviy texnologiyalardan foydalanish orqali hisob-kitob jarayonini soddalashtirish imkoniyatini ko‘rsatdi.