SEOLIT KATALIZATOR CHIQINDILARINI KIMYOVIY MODIFIKATSIYALASH VA PORTLANDSEMENTGA MINERAL QO‘SHIMCHA SIFATIDA QO‘LLASH (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2026)
Maqolada neftni qayta ishlash va gaz-kimyo jarayonlarida hosil bo‘ladigan seolit asosidagi katalizator chiqindilarini kimyoviy modifikatsiyalash hamda ularni portlandsement tarkibida faol mineral qo‘shimcha sifatida qo‘llash imkoniyatlari ilmiy-adabiy manbalar asosida tahlil qilindi. Asosiy e’tibor fluid catalytic cracking (FCC) jarayonida ishlatilgan seolit katalizatorlari, ularning faujasit tipidagi alumosilikat tuzilishi, pozzolanik faolligi, qoldiq uglevodorod va metall aralashmalari bilan bog‘liq cheklovlariga qaratildi.