LIMON O‘SIMLIGI ZARARKUNANDALARINING BIOEKOLOGIK XUSUSIYATLARI VA ULARNING RIVOJLANISHIGA TA’SIR ETUVCHI OMILLAR (SURXONDARYO SHAROITIDA) (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2026)
Mazkur maqolada limon (Citrus limon L.) o‘simligida uchraydigan asosiy zararkunandalar, ularning bioekologik xususiyatlari hamda Surxondaryo viloyati sharoitida rivojlanishiga ta’sir etuvchi biotik va abiotik omillar kompleks ravishda tahlil qilindi. Tadqiqotlar natijasida limon agrobiotsenozida o‘rgimchakkana, sitrus oqqanoti, sitrus minyori, shiralar kabi zararkunandalar dominant guruhni tashkil etishi aniqlandi. Ushbu zararkunandalar populyatsiyasining rivojlanishi iqlim omillari, agrotexnika, issiqxona sharoiti va o‘simlikning fenologik bosqichlariga bevosita bog‘liq ekanligi asoslab berildi.