GEPIRTANIYA KASALLIGI YOSHLAR ORASIDA ARTERIAL GEPIRTENZIYANING ERTA RIVOJLANISH SABABLARI (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2026)
Yoshlar orasida arterial gipertenziya (AG)ning erta rivojlanishi so‘nggi yillarda global sog‘liqni saqlash muammolaridan biriga aylanmoqda. Ushbu maqolada yosh populyatsiyada AGning etiologik omillari, patogenezi va xavf omillari ilmiy adabiyotlar asosida tahlil qilindi. Asosiy e’tibor irsiy moyillik, noto‘g‘ri ovqatlanish (yuqori tuz iste’moli, fastfud), semizlik, jismoniy faollikning yetishmasligi, surunkali stress va zararli odatlar (chekish, alkogol) kabi omillarga qaratildi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, ushbu omillar yosh organizmda gemodinamik o‘zgarishlar, endotelial disfunktsiya va neyrogumoral regulyatsiyaning buzilishiga olib keladi. Natijada arterial bosimning barqaror oshishi kuzatiladi. Erta aniqlash, profilaktika va sog‘lom turmush tarzini shakllantirish yoshlar orasida AG rivojlanishini kamaytirishda muhim ahamiyat kasb etadi.