MIYA ICHI GIPERTENZIYASI. PATOGENEZI, KLINIK KO‘RINISHLARI, DIAGNOSTIKA VA DAVOLASH TAMOYILLARIMIYA ICHI GIPERTENZIYASI. PATOGENEZI, KLINIK KO‘RINISHLARI, DIAGNOSTIKA VA DAVOLASH TAMOYILLARIMIYA ICHI GIPERTENZIYASI. PATOGENEZI, KLINIK KO‘RINISHLARI, DIAGN (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2026)
Ushbu maqolada miya ichi gipertenziyasi (MIG)ning kelib chiqish sabablari, patogenez mexanizmlari, klinik belgilari, tashxis qo‘yish usullari hamda davolash yondashuvlari keng tahlil qilingan. MIG markaziy asab tizimining turli patologik holatlari, jarohatlar, o‘smalar va infeksion jarayonlar natijasida rivojlanadi. Maqolada intracranial bosimning oshishi natijasida miya qon aylanishi va likvor dinamikasida yuzaga keladigan o‘zgarishlar  fiziologik hamda morfologik nuqtai nazardan yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy neyrodiagnostika usullari va konservativ hamda jarrohlik davolash usullarining samaradorligi tahlil qilinadi.