JIGAR SIRROZI RADIOLOGIK TEKSHIRUV USULLARI (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2026)
Mazkur maqolada jigar sirrozini aniqlash va baholashda qo‘llaniladigan zamonaviy radiologik tekshiruv usullarining diagnostik ahamiyati keng yoritilgan. Jigar sirrozi surunkali kechuvchi, progressiv fibroz va jigar arxitektonikasining buzilishi bilan xarakterlanuvchi og‘ir kasallik bo‘lib, uni erta bosqichlarda aniqlash klinik natijalarni sezilarli darajada yaxshilaydi. Tadqiqotda ultratovush tekshiruvi, kompyuter tomografiyasi, magnit-rezonans tomografiya hamda elastografiya kabi radiologik metodlarning imkoniyatlari, ustunlik va cheklovlari tahlil qilinadi. Shuningdek, portal gipertenziya, ascit, splenomegaliya va jigar tugunli o‘zgarishlari kabi sirrozga xos radiologik belgilar tizimli ravishda ko‘rib chiqiladi. Zamonaviy tasvirlash texnologiyalarining qo‘llanilishi orqali kasallikning bosqichini aniqlash, asoratlarni baholash hamda davolash samaradorligini monitoring qilish imkoniyatlari asoslab beriladi. Maqola natijalari jigar sirrozini erta diagnostika qilish va individual davolash strategiyasini tanlashda radiologik tekshiruvlarning muhim o‘rnini ko‘rsatadi.