BRONXIAL ASTMA VA UNING DIFFERENSIAL DIAGNOSTIKASI (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2026)
Bronxial astma - bu surunkali yallig‘lanish bilan kechadigan          nafas  yo‘llarini torayishi bo‘lib, bronxospazm va mukus ishlab chiqarishning ortishi bilan xarakterlanadi. Astma ko‘pincha nafas qisilishi, yo‘tal, ko‘krak qismida og‘irlik va shovqinli nafas olish bilan namoyon bo‘ladi. Ushbu kasallik butun dunyo bo‘yicha keng tarqalgan bo‘lib, har qanday yoshdagi insonlarda uchrashi mumkin. Astmaning paydo bo‘lishida genetik omillar, atrof-muhit sharoitlari va immunologik mexanizmlar o‘zaro ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqolada bronxial astmaning kelib chiqish sabablari, asosiy patogenez mexanizmlari, shuningdek zamonaviy  davolash  usullari  keng  qamrovli  tahlil qilindi. Tadqiqotlar allergenlar, genetik predispozitsiya, atrof-muhit omillari va immunologik reaktsiyalarni bronxial astma rivojlanishidagi asosiy omillar sifatida ko‘rsatadi. Maqolada yallig‘lanish jarayonining molekulyar va hujayra asoslari, sitokinlar va immun hujayralar roli,          havo yo‘llaridagi          remodeling mexanizmlari batafsil yoritilgan. Shuningdek, bronxial astma terapiyasida bronxodilatatorlar, kortikosteroidlar, biologic preparatlar, individual davolash  strategiyalari  samaradorligi  tahlil qilindi. Ushbu ish klinik va ilmiy jihatdan bronxial astmani boshqarish bo‘yicha hozirgi zamonaviy yondashuvlarni birlashtirib, bemorlar uchun individualizatsiyalangan terapiya imkoniyatlarini ko‘rsatadi.