PERIODONTIT – TISH ATROFIDAGI TO‘QIMALARNING YALLIG‘LANISH KASALLIGI. (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2026)
Ushbu maqolada periodontit kasalligining kelib chiqish sabablari, klinik belgilari, tashxislash usullari, davolash yo‘llari hamda oldini olish choralari haqida ilmiy ma’lumotlar bayon qilinadi. Periodontit tish atrofidagi to‘qimalarning yallig‘lanishi bilan kechadigan keng tarqalgan stomatologik kasallik bo‘lib, u asosan bakterial blyashka to‘planishi natijasida rivojlanadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, og‘iz gigiyenasiga yetarli darajada rioya qilinmasligi periodontitning rivojlanishida asosiy omillardan biri hisoblanadi. Kasallik vaqtida aniqlanib davolanmasa, tishlarning bo‘shashishi va yo‘qolishiga olib kelishi mumkin. Shuningdek, periodontit organizmning boshqa tizimlariga ham salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin.