ALBINIZM KASALLIGI ETIOLOGIYASI, PATOGENEZI VA UNI DAVOLASH (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2026)
Bugungi kunda tibbiyot keng ko’lamda va jadallik bilan rivojlanmoqda, ammo bu bilan birga kasalliklar soni ham ko’paymoqda. Ayniqsa irsiy kasalliklar bilan tug’ilishlar soni ham ortib bormoqda, shu qatorda albinizm kasalligi ham. Bu maqolada albanizm bilan tug’ilish sabablari, ular natijasida kelib chiqadigan fiziologik va morfologik o’zgarishlar, kasallik diagnostikasi va davolash usullari haqidadir. Irsiy kasalliklar bilan tug’ilishlar har avlodda 50% dan ortiq odamda uchrashi kuzatilmoqda. Bu esa, shuni anglatadiki, har ikki chaqaloqdan biri shunday kasalliklar bilan tug’ilmoqda. Homilador ayollarda tabiiy abortlar va chaqaloqlarning o’lik tug’ilishlar soni ko’rsatkichni oshmasligiga olib keladi. Ushbu maqolada albinizm nima ekanligi, uning profilaktikasi, davolash chora- tadbirlari, kasallik o’zini qanday namoyon etishi va shu kabi holatlarni o’z ichiga oladi.