ZAMONAVIY KONTRATSEPSIYA USULLARI,AFZALLIKLARI,KAMCHILIKLARI. (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
Zamonaviy kontratsepsiya usullari ayollar va erkaklar sog‘ligini saqlash, homiladorlikdan samarali himoyalanish hamda reproduktiv rejalashtirishda muhim rol o‘ynaydi. Ushbu usullar orasida gormonal preparatlar (og‘iz tabletkalari, plastrlari, implantlar), intrauterin qurilmalar (spiral), prezervativlar, homiladorlikdan oldingi va postkoital vositalar, shuningdek, tabiiy usullar mavjud. Har bir usulning afzalliklari va kamchiliklari mavjud bo‘lib, tanlov shaxsiy ehtiyoj, sog‘liq holati va hayot tarziga bog‘liq. Masalan, gormonal usullar yuqori samaradorlikka ega, ammo ba’zi hollarda yon ta’sirlar paydo bo‘lishi mumkin. Prezervativlar esa yuqumli kasalliklardan himoya qiladi, lekin homiladorlikdan himoya darajasi gormonal usullarga nisbatan pastroq. Tabiiy usullar xavfsiz bo‘lishi bilan birga, ehtiyotkorlik talab qiladi. Zamonaviy kontratsepsiya vositalarini tanlashda shifokor bilan maslahatlashish va individual tavsiyalarni hisobga olish zarur. Ushbu usullarning o‘rganilishi reproduktiv salomatlikni yaxshilash va homiladorlikni rejalashtirishda muhim ahamiyat kasb etadi.