VARIKOZ VA UNING KELIB CHIQISH SABABLARI VA UNING OLDINI OLISH CHORALARI (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
Varikoz kasalligi (varikoz tomir kengayishi) yurak-qon tomir tizimi kasalliklari ichida eng keng tarqalgan surunkali patologiyalardan biri bo‘lib, asosan pastki ekstremitalar venoz tomirlarining strukturaviy va funksional buzilishi bilan namoyon bo‘ladi. Ushbu kasallik nafaqat estetik muammo hisoblanadi, balki uning rivojlanishi venoz yetishmovchilik, tromboz, trofik yaralar kabi jiddiy asoratlar bilan kechishi mumkin. Zamonaviy tibbiyotda varikozning kelib chiqish sabablari murakkab va ko‘p omilli bo‘lib, irsiy moyillik, gemodinamik buzilishlar, turmush tarzi, gormonal o‘zgarishlar, kasbiy omillar va ekologik ta’sirlar o‘zaro bog‘liq holda kasallik patogenezini shakllantiradi. Mazkur maqolada varikoz kasalligining kelib chiqish mexanizmlari, asosiy etiologik omillari, klinik rivojlanish bosqichlari hamda uning oldini olishga qaratilgan profilaktik chora-tadbirlar ilmiy nuqtai nazardan keng yoritilgan. Shuningdek, varikozning ijtimoiy ahamiyati, sog‘liqni saqlash tizimiga yuklayotgan iqtisodiy va tibbiy oqibatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari asosida turmush tarzini o‘zgartirish, erta tashxis va kompleks profilaktikaning muhimligi ilmiy jihatdan asoslab beriladi.