TIJORAT BANKLARI FAOLIYATIDA RISKLARNI BOSHQARISH USULLARINI TAKOMILLASHTIRISH (ASAKABANK MISOLIDA) (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
Maqolada O‘zbekiston tijorat banklari faoliyatida risklarni boshqarish tizimini takomillashtirish masalalari tahlil qilinadi. Xususan, “Asakabank” ATB misolida risklarning shakllanish omillari, ularning bank barqarorligiga ta’siri hamda boshqaruv mexanizmlari chuqur o‘rganilgan. Tadqiqot davomida kredit, likvidlik, foiz va operatsion risklar dinamikasi tahlil qilinib, risklarni kamaytirish uchun raqamli texnologiyalar, Basel III standartlari, Value-at-Risk modeli va stress-test usullarini joriy etish zarurligi asoslab berilgan. Natijada, risklarni boshqarishning kompleks modeli ishlab chiqilib, bankning moliyaviy barqarorligini ta’minlashga xizmat qiluvchi ilmiy-amaliy takliflar ilgari surilgan