YURAK TUZILISHI, YURAKNING O'TKAZUV SISTEMASI. YURAKNING QON BILAN TAMINLANISHI (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
Yurak o'tkazuvchanligi tizimi har bir yurak urishini boshlaydi va targ'ib qiladi. Ixtisoslashgan o'tkazuvchan hujayralar umurtqalilar evolyutsiyasida yaxshi saqlanib qolgan hodisadir, ammo sutemizuvchilar va parrandalar turlari to'rt kamerali yurakli organizmlarga xos bo'lgan o'ziga xos tarkibiy qismlarni o'z ichiga oladi. Sutemizuvchilarda o'tkazilgan dastlabki gistologik tadqiqotlar o'ng atriumda dominant yurak stimulyatori mavjudligini isbotladi va atrioventrikulyar o'tkazuvchanlik uchun mas'ul bo'lgan maxsus mushak o'qi mavjudligini aniqladi