BOLALARDA VITAMIN "D"NING IMMUNITETDAGI ROLI (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
Ushbu maqolada vitamin D ning bolalar organizmidagi ahamiyati, xususan, uning immunitet tizimini mustahkamlashdagi o‘rni yoritib berilgan. Vitamin D yetishmovchiligi nafaqat suyaklar va muskul tizimi faoliyatiga, balki bolalarning yuqumli va surunkali kasalliklarga qarshi turish qobiliyatiga ham salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada vitamin D ning immun tizimidagi asosiy funksiyalari, uning yetishmovchiligi oqibatida yuzaga keluvchi klinik holatlar va ularning oldini olish choralariga alohida e’tibor qaratilgan. Tadqiqot natijalari asosida bolalar salomatligini mustahkamlashda vitamin D bilan boyitilgan ovqatlanish va profilaktik choralar muhimligi ta’kidlanadi.