OʻZBEKISTONDA TUGʻILGAN CHAQALOQLAR OʻRTASIDA PATOLOGIK SARIQLIKLARNING SABABLARI VA UCHRASH CHASTOTASI (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
Ushbu maqola Oʻzbekistonda tugʻilgan chaqaloqlar oʻrtasidapatologik sariqliklarning sabablari va uchrash chastotasini tahlil qilishga qaratilgan.Patologik sariqliklar, ya'ni buyrak va jigar faoliyati bilan bogʻliq muammolar, yangitugʻilgan chaqaloqlarda keng tarqalgan va sogʻliqni saqlash tizimida alohida e'tibortalab qiladigan holatlardir. Maqolada, sariqlikning rivojlanishiga olib keladigan asosiyomillar, jumladan, jigar kasalliklari, metabolik buzilishlar, infektsiyalar va genetiknuqsonlar haqida batafsil ma'lumot berilgan. Shuningdek, Oʻzbekiston sharoitidapatologik sariqliklarning uchrash chastotasi va bu holatlarning erta tashxis vadavolashning ahamiyati ko‘rib chiqilgan. Maqola chaqaloqlarda patologiksariqliklarning oldini olish va davolash bo‘yicha takliflar va tavsiyalarni o‘z ichigaoladi.