GIPERTERMIYADA SHOSHILINCH YORDAM. (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
Ushbu maqolada gipertermiya [giper… va yun. therme – issiq], organizmning qizishi, issiq elitishi – odam va hayvon organizmida ortiqcha issiqlik to’planishi, haroratning juda yuqori bo’lishi. Tashqi omillar (masalan, haroratni nihoyatda yuqori bo’lgan i. ch. korxonalari, tashqi muhit sharoitlari) yoki bosh miya kasalliklari (miya shikastlari, miyaga qon qo’yilishi, o’sma paydo bo’lishi), issiqlikni nazorat qilish markazining izdan chiqishi (q. Termoregulyasiya) sabab bo’ladi. Agar tana harorati 41-42° ga yetsa, issiq elitishi kuzatiladi, bunda moddalar almashinuvi, qon aylanishi, miyaning kislorod bilan ta’minlanishi va boshqa(lar) faoliyatlar izdan chiqadi. Mushaklarning zo’riqishi, mastlik, narkoz (asorati) holatlarida ham gipertermiya ro’y berishi mumkin.Gipertermiyani o’z vaqtida oldini olish va o’z vaqtida tez yordam choralarini ko’rish, davo muolajalarini o’tkazish bayon etilgan.