Jensen's inequality and its applications. (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2024)
Ma’lumki tengsizliklar matematikada katta o’rin egallaydi. Biz ushbu maqolada tengsizliklarda katta o’rin tutgan Yensen tengsizligi haqida yozdik.Shuningdek Yensen tengsizligidan foydalanib bir nechta mashhur tengsizliklarni isbotlash va bir nechta misollarga tadbiqini kiritdik. Bu maqola asosan matematika bilan shug’llanuvchi va xalqaro olimpiadalarga tayyorlanuvchi o’quvchilar uchun mo’ljallangan. Biz daslab Yensen tengsizligiga kirishdan oldin biz uchun muhim bo’lgan funkiyaning qavariqligi haqida biroz ma‘lumotlarni ko’rib chiqamiz.