TAJRIBAVIY REVMATOID ARTRITDA QALQONSIMON BEZDAGI MORFOFUNKSIONAL O’ZGARISHLARNING QIYOSIY TAVSIFI (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2024)
Rematoid artrit (RA) autoimmun kasallik bo'lib, tizimli yallig'lanish, doimiy sinovit va autoantikorlarning shakllanishi (ayniqsa, sitrulinlangan peptidlar va revmatoid omillarga qarshi) bilan tavsiflanadi (1). Qo'shma yallig'lanishning takroriy epizodlari bilan bo'g'imning normal tuzilishi buziladi, natijada harakatchanlikning pasayishiga va nogironlikning oshishiga olib keladi (2). Bundan tashqari, RA bilan og'rigan ko'plab bemorlarda qo'shimcha bo'g'imlarning klinik belgilari mavjud (3). Yaqinda o'tkazilgan meta-tahlil (4) so'nggi 40 yil ichida RA ning global tarqalishi taxminan 0,46% ni tashkil etdi. Bundan tashqari, RA turli otoimmün kasalliklar, shu jumladan qalqonsimon bez disfunktsiyasi bilan bog'liq bo'lishi mumkin. Qalqonsimon bez disfunktsiyasi asosan gipertiroidizm, hipotiroidizm, subklinik gipertiroidizm va subklinik hipotiroidizmni o'z ichiga oladi