(untitled) (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2026)
COVID-19 pandemiyasi tugab borayotgan endemik bosqich sharoitida ham homiladorlar populyatsiyasida SARS-CoV-2 infeksiyasining o‘tkir va uzoq muddatli oqibatlari dolzarbligicha qolmoqda. Homiladorlik fiziologiyasi immunologik qayta sozlanish, yurak-qontomir va nafas tizimlariga tushadigan qo‘shimcha yuklama, qon ivishi tizimining prokoagulyant tomonga siljishi bilan tavsiflanadi, shu sabab COVID-19ning og‘ir kechishi, tromboembolik asoratlar, plasentar disfunksiya va perinatal noxush natijalar xavfi muayyan guruhlarda yuqoriroq bo‘lishi mumkin. Ushbu maqolada COVID holati bilan bog‘liq akusherlik taktikalari va reabilitatsiya yondashuvlarini dalilga asoslangan manbalar asosida tahlil qilinadi.