(untitled) (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2026)
Ushbu ilmiy tezis o‘pka gipertenziyasining rivojlanishiga olib keluvchi asosiy etiologik omillar va patogenetik mexanizmlarni o‘rganishga bag‘ishlangan. Tezisda birlamchi va ikkilamchi o‘pka gipertenziyasining kelib chiqish sabablari, ularning yurak-qon tomir va nafas tizimi kasalliklari bilan o‘zaro bog‘liqligi tahlil qilindi. Shuningdek, o‘pka tomirlarida yuzaga keladigan gemodinamik o‘zgarishlar, endotelial disfunksiya va tomir qarshiligining ortishi kasallik patogenezining muhim bo‘g‘inlari sifatida yoritildi. O‘pka gipertenziyasini erta aniqlash va sabablarini to‘g‘ri baholash kasallik prognozini yaxshilash hamda og‘ir asoratlarning oldini olishda muhim ahamiyatga ega ekanligi ta’kidlandi.