(untitled) (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2026)
Ушбу мақола янги туғилган чақалоқларда фетал коммуникацияларнинг (очиқ артериал йўл, овал тешик ва веноз йўллар) постнатал даврдаги эволюцияси ва уларнинг туғма юрак нуқсонлари (ТЮН) шаклланишидаги ўрнини замонавий тиббий тушунчалар асосида таҳлил қилади. Ҳомила давридаги қон айланиш тизимининг постнатал мослашуви жараёнида юзага келадиган бузилишлар гемодинамик оғир ҳолатларга ва юрак нуқсонларининг ривожланишига замин яратади. Тадқиқотда 2020-2025 йиллар оралиғидаги илмий адабиётлар таҳлил қилиниб, фетал коммуникацияларнинг функционал ва органик ёпилиши механизмидаги нуқсонлар ўрганилган. Эрта ташхислашда эхокардиографиянинг аҳамияти ва ушбу патологияларни неонатал даврда олдини олишнинг замонавий стратегиялари кўриб чиқилган. Мақола неонатологлар, педиатрлар ва болалар кардиологлари учун мўлжалланган бўлиб, унда фетал алоқаларнинг клиник аҳамияти ва уларнинг патологик трансформациясини баҳолаш мезонлари ифодаланган.