(untitled) (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2026)
Maqolada avtonom nerv tizimining simpatik va parasempatik bo’linmalari o’rganilib, ularning anatomiyasi, funktsiyalari va turli organ tizimlari bilan o’zaro ta’siri yoritilgan. U simpatik bo’linmaning tananing "jang yoki parvoz" javobini, shu jumladan yurak tezligi, qon bosimi va nafas olish tezligiga ta’sirini mobilizatsiya qilishdagi rolini o’rganadi. Bundan tashqari, parasempatik bo’linmaning ovqat hazm qilish, siyish va jinsiy qo’zg’alish kabi "dam olish va hazm qilish" funktsiyalarini targ’ib qilishdagi roli va uning simpatik bo’linma bilan antagonistik aloqasi muhokama qilinadi. Bundan tashqari, maqola ushbu avtonom yo’llarga qaratilgan kasalliklar va farmakologik aralashuvlarni o’z ichiga olgan klinik ta’sirlarni o’rganadi. Umuman olganda, u simpatik va parasempatik bo’linmalarni har tomonlama ko’rib chiqadi, ularning fiziologik gomeostazni saqlash va ichki va tashqi ogohlantirishlarga javob berishdagi ahamiyatini ta’kidlaydi