(untitled) (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
Ишемик юрак касаллиги (ИЮК) юрак-қон томир касалликлари орасида энг кўп учрайдиган ва юқори ўлим кўрсаткичига эга бўлган патология ҳисобланади. Касалликнинг асосий муаммоларидан бири унинг дастлабки босқичларда клиник жиҳатдан кам намоён бўлиши ва шу сабабли кеч аниқланишидир. Эрта диагностика миокардда қайтмас морфологик ва функционал ўзгаришлар ривожланишининг олдини олишда ҳал қилувчи аҳамиятга эга. Мазкур илмий тадқиқотда ишемик юрак касаллиги бўлган беморларда юракнинг магнит-резонанс томографияси (МРТ) ёрдамида миокард ишемиясини эрта босқичда аниқлаш имкониятлари ўрганилди. Олинган натижалар юрак МРТ анъанавий диагностик усулларга нисбатан юқори сезгирликка эга эканини ва яширин ишемик ўзгаришларни аниқлашда самарали эканини кўрсатди.