(untitled) (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
Diabetes mellitus-bu qon glyukoza darajasining ko‘tarilishi bilan tavsiflangan surunkali metabolik kasallik. Ushbu maqola diabetning asosiy sabablarini, uning tasniflarini va uni davolashdagi yutuqlarni o‘rganadi. Adabiyotlarni tahlil qilish orqali insulin terapiyasi, og‘iz orqali qabul qilinadigan dorilar va doimiy glyukoza monitoringi (CGM) va sun’iy oshqozon osti bezi tizimlari kabi rivojlanayotgan texnologiyalar kabi terapevtik yondashuvlar bilan bir qatorda diabetga olib keladigan genetik, ekologik va turmush tarzi omillari tekshiriladi. Muhokamada diabetni davolash va boshqarish strategiyasini takomillashtirish bo‘yicha tavsiyalar mavjud.