(untitled) (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
Ushbu maqolada kam qonlik (anemiya) holatining sabablari sifatida organizmda zarur kimyoviy elementlar (temir, rux, mis, vitamin B12 kabi) yetishmasligining patofizyologiyasi, klinik ko‘rinishlari va diagnostikasi, shuningdek unga olib keluvchi omillar va oldini olish yo‘llari tahlil qilinadi. Temir yetishmovchiligi eng keng tarqalgan bo‘lsa-da, mis va rux kabi iz elementlarning roli ham muhim. Vitamin B12 kabi vitaminlar ham qon hujayralarining shakllanishida asosiy ko‘makchi bo‘lib, uning yo‘qligi megaloblastik anemiyaga olib keladi. Maqolada so‘nggi ilmiy tadqiqotlar, kasallik epidemiologiyasi va kasallarga yordam berish uchun maslahatlar keltiriladi.