(untitled) (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
O‘tkir qon-tomir yetishmovchiligi (OQTY) – bu organizmning qon aylanish tizimining yetarlicha faoliyat ko‘rsatmasligi natijasida yuzaga keladigan holat bo‘lib, bu esa to‘qimalarga kislorod yetkazib berishning pasayishi va organizmning umumiy holatining yomonlashishi bilan bog‘liq. Ushbu holat odamda hushdan ketish yoki kollaps (kolaps) kabi simptomlar keltirib chiqarishi mumkin. Ushbu maqolada OQTY holatida birinchi tibbiy yordam ko‘rsatish usullari, sabab va belgilari, shuningdek, profilaktik choralar ko‘rib chiqiladi.