(untitled) (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
Ushbu maqola Oʻzbekistonda tugʻilgan chaqaloqlar oʻrtasida patologik sariqliklarning sabablari va uchrash chastotasini tahlil qilishga qaratilgan. Patologik sariqliklar, ya’ni buyrak va jigar faoliyati bilan bogʻliq muammolar, yangi tugʻilgan chaqaloqlarda keng tarqalgan va sogʻliqni saqlash tizimida alohida e’tibor talab qiladigan holatlardir. Maqolada, sariqlikning rivojlanishiga olib keladigan asosiy omillar, jumladan, jigar kasalliklari, metabolik buzilishlar, infektsiyalar va genetik nuqsonlar haqida batafsil ma’lumot berilgan. Shuningdek, Oʻzbekiston sharoitida patologik sariqliklarning uchrash chastotasi va bu holatlarning erta tashxis va davolashning ahamiyati ko‘rib chiqilgan. Maqola chaqaloqlarda patologik sariqliklarning oldini olish va davolash bo‘yicha takliflar va tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.