(untitled) (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
Mazkur maqolada Orol bo‘yi hududlarida yashovchi turli yoshdagi metabolik sindromli bemorlarning diagnostik tahlili va ularning psixologik holatidagi o‘zgarishlar o‘rganilgan. Ekologik muhitning salbiy ta’siri, noto‘g‘ri ovqatlanish, stress va harakatsiz turmush tarzi metabolik sindromning keng tarqalishiga olib kelayotgani aniqlangan. Tadqiqotda yosh guruhlariga ajratilgan holda kasallik simptomlari, asosiy klinik ko‘rsatkichlar va ularning ruhiy-psixologik muammolari tahlil qilingan. Ayniqsa, depressiya, anksiyete va o‘z-o‘zini past baholash holatlari metabolik sindrom bilan bevosita bog‘liqligi qayd etilgan. Muallif tomonidan bu holatlarni yumshatish maqsadida sog‘lom turmush tarzini targ‘ib qilish, psixologik yordam ko‘rsatish va erta diagnostika tadbirlarini kuchaytirish zarurati ta’kidlangan.