(untitled) (MEDICINE, PEDAGOGY AND TECHNOLOGY: THEORY AND PRACTICE, 2025)
Mazkur maqolada oʻzbek tilidagi adabiy asarlarning ingliz tiliga tarjimalarida uchraydigan kognitiv dissonans holatlari tahlil qilinadi. Tarjimonlik jarayonida madaniy va lingvistik tafovutlarning asar mazmuniga taʼsiri va bu tafovutlar o’quvchida keltirib chiqarishi mumkin bo’lgan tushunishdagi noqulayliklar o’rganiladi. Maqolada oʻzbek va ingliz tillari oʻrtasidagi til tuzilishi, frazeologik birliklar, obrazli ifodalarning oʻzgartirilishi va madaniy kontekstning tarjimadagi aks etishi boʻyicha misollar keltirilgan. Natijada, kognitiv dissonansni kamaytirish uchun tarjimada qoʻllaniladigan samarali strategiyalar ham muhokama qilingan.