YO‘L TRANSPORT HODISALARI BILAN BOG‘LIQ JINOYATLARNI TERGOV QILISH (Journal of Universal Science Research, 2024)
Avtomobil transporti jamiyat hayotining deyarli barcha jabhalarida muhim o‘rin tutadi. Har yili yo'llarda transport vositalari soni ortib bormoqda va bu, tabiiyki, ushbu sohada rivojlanayotgan xavfsizlik munosabatlari holatiga salbiy ta'sir ko'rsatmoqda. Avtotransport vositalaridan foydalanish va yo'l harakati sohasida qonuniylik va huquq-tartibot holatini yaxshilash bo'yicha chora-tadbirlar har xil xususiyatga ega bo'lishi mumkin, shu jumladan sud-tibbiy yordam, uning asosiy maqsadi jamoat hayotining ushbu sohasidagi jinoiy ko'rinishlarga qarshi kurashishdir. Ushbu maqola yo'l-transport hodisalarini aniqlash va tergov qilishni takomillashtirishga bag'ishlangan. Yo'l harakati va avtotransport vositalaridan foydalanish qoidalarini buzish bilan bog'liq jinoyatlar mexanizmining qonuniyatlari, shuningdek, tergovchi va ushbu turdagi jinoyatni tergov qilishda bevosita ishtirok etuvchi boshqa shaxslarning faoliyati tadqiqotning asosiy predmeti hisoblanadi. Shu bilan birga, ushbu toifadagi jinoyatlar bo‘yicha jinoyat ishi qo‘zg‘atilishining dastlabki bosqichi va bosqichiga nisbatan kamroq darajada o‘rganilgan tergovning keyingi bosqichiga alohida e’tibor qaratilmoqda.