Noravshan qoida xulosa tizimidagi expert tizimini qurish usuli (Journal of Universal Science Research, 2023)
Noravshan muhitda tibbiy tashxislash bugungi kunda dolzarb masalaalrdan hisoblanadi. Ushbu maqolada Z-sonlarga asoslangan qaror qabul qilishning yangi usuli taqdim etiladi. Bunda esa ekspert xulosalari Z-sonlari bilan ifodalangandir. Z-son Z = (A, B) bilan belgilangan tartiblangan noravshan sonlar juftligi bo‘lib,  bu yerda   Z-sonni noravshan songa aylantirish usullari taklif etiladi. Bu sizga turli manbalardan olingan ma'lumotlarni   Dempsterning birlashtirish qoidasiga ko'ra birlashtirish imkonini beradi va axborotni yig'ishning afzalliklari tufayli oqilona qaror qabul qilishga olib keladi.  Xavf xatarni tahlil qilish va tibbiy tashhislash bo‘yicha ikkita tajriba tavsiya etilgan vu bu esa taklif etilayotgan usulning  samaradorligini ko'rsatadi.